FOGLALÁSI NAPTÁR

GYEREK VAGY FELNŐTT Vérvételre, laborvizsgálatra – mintaleadásra, NEM előfizetőknek.

Gyakori KÉRDÉSEK

Beutaló semelyik vizsgálatunkhoz nem kell. Erősen javasoljuk azonban szakmai szempontok miatt, hogy például vérvétel előtt saját orvosukkal konzultáljanak, és lehetőleg orvosi javaslatra történjen a vérvétel, legyen pontosan meghatározva, milyen paramétereket kérnek, utána az eredményeket pedig orvosa értékelje.

Ugyanis a csak szülők által kért vérvételek sokszor értelmetlenek (feleslegesek) vagy hiányosak (több paramétert kellene nézni), ezért ha utána történik csak orvosi vizsgálat, újabb vérvételre lehet szükség a hiányzó értékek pótlásához, mert hiába veszünk le tartalék vérmintát, abból néha nem lehet egyes vizsgálatokat utólag elvégezni.

Legtöbbször tévesen mondják a pácienseknek, hogy éhgyomorra kell a vérvétel. Hogy miért? Mert egyszerűbb a „biztonság kedvéért” mindenkit így küldeni vérvételre, mert abból “baj nem lehet”…. Mi azt javasoljuk, ne okozzon felesleges kínlódást gyermekének és magának sem, a páciensek több mint 95%-ának nem kellene éhgyomorra jönni vérvételre! Még vérzsírok, koleszterinszint stb. vizsgálat sem kell éhgyomorra.

Valójában az inzulinszint és az éhgyomri vércukor (éhomi glukóz) kell egyedül éhgyomorra, de utóbbi csak akkor, ha külön oda van írva, hogy éhgyomri kell! Ugyanis hiába szerepel vércukor (glukóz) a kérőlapon, ha nincs kiemelve, hogy éhgyomri kell, nem kell éhezni előtte, hiszen ez ún. random vércukormérést jelent, ami bármikor történhet, akár délután, akár este is, étkezéstől függetlenül. Az éhgyomor jelentése, hogy a vérvétel előtti 8 órában nem ehet a gyermek, és csak vizet ihat. Csecsemőknél 1 étkezés / 1 szoptatás kihagyása számít éhgyomornak (kb. 3 óra). Állandó gyógyszereket éhgyomros mintavétel esetén is javasolt bevenni!

Így szinte mindenki jöhet délután – este is vérvételre, ez jelentős segítség a szülőknek, hiszen nem kell munkahelyről elkérni magukat vagy szabadságot kivenni egy vérvétel miatt.

Mindent emailben kap meg, illetve az EESZT felhőbe is feltöltésre kerül a lelet. Laborparaméterenként változik, mi mennyi idő alatt készül el: van, aminek már aznap van eredménye, míg más laborvizsgálatokat csak pár hetente végeznek a legnagyobb laborok is. Ilyen esetekben újabb emaileket kap, a lelet mindig bővül az elkészült vizsgálattal.

Árkalkulátorunknál az egyes laborparamétereknél a vállalási idő oszlopban láthatja a konkrét határidőt. Előfordul, hogy a leírtakhoz képest 1 nappal előbb elkészülnek az eredmények, de erre nincs ráhatásunk, nem lehet “megsürgetni” a labort, vagy sürgős vizsgálatkérést feladni. Ha például elfelejtett vérvételre időpontot foglalni, és holnap lesz műtét, hiába nagyon sürgető Ön számára az eredmény, mi sem tudunk mit tenni, ahogy más magán vérvételi hely sem: a nagy laborok ugyanolyan tempóban dolgoznak. Rajtunk nem múlik a gyorsaság, mi mindent a lehető leghamarabb intézünk.

Gyakran kapjuk ezt a kérdést: “Sokára kaptam időpontot szakorvosi vizsgálatra, már laboreredményekkel szeretnék menni, hogy ne kelljen ismét heteket várni az eredmények értékelésére. Milyen vizsgálatokat végeztessek el?”

Leginkább semmilyet, a fenti “Kell-e beutaló?” kérdést javasoljuk elolvasni. Úgy jár legjobban a gyermek, ha megnézi orvos, és ő dönti el, kell-e egyáltalán vérvétel. Ne szúrjuk meg feleslegesen gyermekét! Ha a Krokiban járt vizsgálaton és mi kértük a vérvételt, mi a Krokiban online tartjuk kapcsolatot pácienseinkkel, ha megvan a vérvétel eredménye, nem kell heteket várnia azok értelmezésére, a “hogyan tovább”-ra. Ha csak vérvételre jött, lelet értelmezést és tanácsadást utólag csak akkor vállalunk, ha orvosi vizsgálatra is bejelentkezik.

A helyszínen csak bankkártyával lehet fizetni, készpénzzel vagy egészségpénztári kártyával nem. Egészségpénztárra ugyanakkor el lehet számolni mindent, a foglalás során kell megadni a számlázási adatait, de utólag nem tudunk a számlán módosítani! Részletek az egészségpénztári elszámolásról itt.

Nem kell két időpont, csak vérvételre foglaljon időpontot, azzal egyidőben mintát is leadhat.

A vérvételt tapasztalt csecsemő- és gyermekápoló szakembereink végzik (Zsófi, Kata és Orsi), akik nagy tapasztalattal rendelkeznek vérvétel terén. Mindent megteszünk a jó élményért, ezért ölben lehet gyermeke, szoptathat is, 6 hónapos kor felett pedig helyi érzéstelenítő krémet használunk, ami Önnek semmibe sem kerül.

Az érzéstelenítés minimalizálja vagy akár teljesen meg is szünteti a fájdalmat, ebben az esetben azonban 30-60 perc várakozás szükséges a hatás kialakulásához, de van játéksarok a kellemes légkör érdekében, hogy könnyen teljen az idő! Az érzéstelenített bőrfelületen egy tűvel szúrás olyan érzés, mintha puha ujjal nyomnánk meg a bőrünket, az érzés átalakul, a fájdalom megszűnik, de nem lesz érzéketlen a bőr.

Gyermekek vérvétele sokkal nehezebb: nem véletlen, hogy a legtöbb magán vérvételi helyen nem vállalnak gyerekeket, vagy csak néhány éves kortól. Ráadásul speciálisan képzett asszisztensekre van szükség, akik járatosak csecsemők vérvételében is, akár fejvénából is. A Krokiban dolgozóknak ebben nagy gyakorlata van.

Hat hónapos kor felett érzéstelenítő krémet is használunk, ez a bőr felsőbb rétegeiben a fájdalomérzetet tudja blokkolni. Van, aki semmit sem érez meg a vérvételből, van, aki ugyanúgy sír (mert fél, vagy mert mélyre kell szúrni, ahol már nem tud hatni a krém). Sajnos nem ritka, hogy elsőre nem sikerül megszúrni a vénát (az érzéstelenítő krémnek időnként észlelhető rossz „mellékhatása”, hogy a vénákat összehúzhatja), és máshol kell próbálkozni akár többször is, ahol már nincs érzéstelenítve a bőr. Gyerekek vékony vénáit nehezebb szúrni, azok könnyen elpattanhatnak.

Előfordulhat, hogy bár látszólag sikerül jól levenni a vért, de a kémcsőben véralvadék jön létre vagy szétesik a benne lévő hemoglobin (a minta hemolítikus lesz), a labor így nem tudja lemérni, ezért újabb vérvétel válhat szükségessé. Sajnos nem lehet megjósolni, kinél alakul ez ki: ezért ha ez gyermekénél előfordul, ez esetben újabb vérvételi lehetőséget biztosítunk ingyenesen.

Igyekszünk a legnagyobb körültekintéssel eljárni a vérvétel során, a legprofibb szakasszisztensek szúrják a vénákat, ennek ellenére nem garantált, hogy gyermekénél az első szúrás sikeres lesz, mindent le tud mérni a labor, és hogy biztosan nem fog semmi sem fájni. Ez az igazság!

Ugyanabban a naptárban tud foglalni gyermek és felnőtt vérvételre is időpontot. Nézze ki, mi az Önnek megfelelő, és foglaljon le két egymás utáni időpontot! Ugyanis egy időpontban csak egy személy vérvételét vállaljuk.

ÁRAK

Vérvétel esetén foglalás után bankkártyával kell kifizetni előre a vérvétel díját. A kért laborvizsgálatok díját ezen felül kell kifizetni majd a helyszínen, bankkártyával.

MÓDOSÍTÁS, LEMONDÁS

Az emailben kapott linken lehetséges, legkésőbb az időpont előtt 12 órával. Lemondás esetén az összeg 100%-át visszautaljuk.

PÉNZVISSZAFIZETÉSI GARANCIA

Ha elégedetlen volt a vérvétellel, és panaszát 24 órán belül jelzi, a vérvételi díj 100%-át visszafizetjük.
Részletek >>

FOGLALÁSI FELÜLET (GYERMEK ÉS FELNŐTT LABORHOZ)

Kroki magán gyermekrendelő